top of page


HAVSA Ä°LÇE MÄ°LLÄ° EĞİTÄ°M MÜDÜRLÜÄžÜ

“OKUYORUM, ÖYLEYSE VARIM” PROJESÄ°

 

 

GÄ°RÄ°Åž

     Okuma; bir yazıyı meydana getiren harf ve iÅŸaretlere bakıp bunları çözümlemek veya seslendirmek ÅŸeklinde tarif edilebilir. Okumak bir beceridir.

Okuma becerisinden okuma alışkanlığına geçiÅŸ, özel bir eÄŸitim gerektirmektedir. Okuma alışkanlığı kazanmış bir kiÅŸi günün belli saatlerinde bir süre okumayı doÄŸal bir ihtiyaç haline getirir. Proje ile okuma becerisine sahip öÄŸrencilerin güçlü okuma alışkanlığına sahip olmalarına katkı saÄŸlayacak faaliyetler planlanmıştır.

Okuma alışkanlığı seviyeleri ÅŸöyle sınıflandırılabilir:

Zayıf okuma alışkanlığı: 2 ayda 1 kitap ve daha az okuma

Orta düzey okuma alışkanlığı: Ayda 1 kitap okuma

Güçlü okuma alışkanlığı: Ayda 2 kitap ve daha fazla okuma

AraÅŸtırmalara göre ülkemiz okuma alışkanlığı bakımından birçok ülkenin gerisinde yer alıyor. Ä°lçemizde de nüfusun tamamına yakınının okur-yazar olmasına raÄŸmen okuma alışkanlığı yeteri seviyede deÄŸildir. Okuma alışkanlığı kazanılamamasında, güçlü okuma alışkanlığına sahip kiÅŸi sayısının az olmasında eÄŸitimle ilgili nedenler önemli olmaktadır.

Ülkemizde ve ilçemizde okuma alışkanlığını etkileyen nedenler arasında; sözlü kültür geleneÄŸinden kaynaklanan nedenler, eÄŸitimle ilgili nedenler, ekonomik nedenler, zamana ve döneme iliÅŸkin nedenler, medya merkezli (özellikle televizyona ve bilgisayara baÄŸlı) nedenler sayılabilir.

 

GEREKÇE

     Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Dairesi Genel MüdürlüÄŸünün Türkiye Okuma Kültürü Haritası araÅŸtırmasına göre ülkemizde yılda ortalama 7,2 kitap, Edirne ilinde ise 4,1 – 5,0 kitap okunuyor.  ÖÄŸrencilerde bu oran 11,1 kitaba ulaşıyor. Ancak bu sayı kuvvetli okuma alışkanlığına sahip olmak için yeterli deÄŸildir.

Her gün 20 dakika kitap okuyan bir öÄŸrenci, yılda 7300 dakika kitap okumuÅŸ olmaktadır. Bu süre sonunda öÄŸrenci yaklaşık 1.460.000 kelime okumuÅŸ olacaktır. Bu da 200 sayfalık 29 kitaba karşılık gelmektedir. Bu sayı kiÅŸiyi kuvvetli okuma alışkanlığına sahip bir okur yapmak için yeterlidir.

Ä°nsanların iletiÅŸim saÄŸlayabilmeleri ve kendilerini ifade edebilmeleri kelimelerle mümkün olmaktadır. Etkili bir iletiÅŸim için tarafların sahip olduÄŸu kiÅŸisel kelime servetinin de yeterli seviyede olması gerekir. Kelime servetini artırmada en etkili yollardan biri okumaktır.

Okuma, öÄŸrencilerin okuldaki derslerde okuduklarını daha iyi anlamalarına, daha iyi öÄŸrenmelerine, birbirleriyle iyi seviyede iletiÅŸim kurabilmelerine ve öÄŸretmenin anlatmak istediÄŸini daha iyi anlamalarına katkıda bulunmaktadır.

Okuma alışkanlığı, öÄŸrencinin okul baÅŸarısını etkilemektedir. Etkin okuyan ve okuduÄŸunu anlayan bir öÄŸrencinin baÅŸarı seviyesi yüksek olmaktadır. Okuma alışkanlığının matematik, fizik gibi sayısal derslere yararı, sosyal derslere yararı kadar fazla olmaktadır. AraÅŸtırmalar okuma alışkanlığına sahip bir öÄŸrencinin, okuma alışkanlığı olmayan aynı zekâ düzeyinde bir öÄŸrenciye göre matematik problemini %35 daha hızlı çözdüÄŸünü otaya koymaktadır. Bu, bir saatlik bir sınavda öÄŸrencinin 20-25 dakika gibi çok önemli bir zaman kazanması anlamına gelmektedir.

Okuma alışkanlığı, öÄŸrencilerin not ortalamalarına da yansımaktadır. AraÅŸtırmalarda okuma alışkanlığı seviyesi yükseldikçe öÄŸrencilerin not ortalamasının da yükseldiÄŸi görülmüÅŸtür. Elbette okuma alışkanlığı ile okul baÅŸarısı arasındaki iliÅŸkide tek etken okuma alışkanlığı deÄŸildir. Ancak güçlü okuma alışkanlığının okul baÅŸarısını büyük oranda etkilediÄŸi net bir ÅŸekilde ortaya çıkmaktadır.

Okuma alışkanlığı temelde örgün eÄŸitim sistemi içinde kazanılan bir beceridir. ÖÄŸrencilerin okul çağında bu beceriyi edinmemiÅŸlerse ilerleyen yaÅŸlarda kazanmaları oldukça güçtür. Çocuklarda okuma eÄŸitiminin 15 yaÅŸ sonuna kadar planlı ve sürekli bir biçimde yapılması sonucunda okuma alışkanlığı oluÅŸmakta ve hayatları boyunca devam etmektedir.

AMAÇ

Genel olarak öÄŸrencilerimiz orta düzeyde ve güçlü okuma alışkanlığına sahiptir. ÖÄŸrencilerin önemli bir bölümü kitap okumayı sevmektedir. Ancak, okumayı az sevenler de küçümsenmeyecek orandadır. Proje faaliyetleriyle zayıf ve orta düzeydeki okuma alışkanlığı olan öÄŸrencilerin bu alışkanlığını güçlendirmek, güçlü olanların bu alışkanlığı devam ettirmelerini saÄŸlamak ve çevresine örnek olmaları amaçlanmaktadır.

Okuma alışkanlığında etkili olan çevre ve ailelere, öÄŸrencilerin okuma alışkanlığını geliÅŸtirmeleri konusunda katkı saÄŸlamak. Türkçenin doÄŸru ve güzel kullanılmasını saÄŸlamak, okuduÄŸunu anlama ve anlatım becerilerinin geliÅŸtirilmesini saÄŸlamak, ÖÄŸrencilerin nitelikli kitap tercih etmelerini ve okumalarını saÄŸlamaktır. Kısaca Havsa Ä°lçe genelinde okuma kültürünü geliÅŸtirmek.

 

HEDEF

Havsa Ä°lçe genelinde okunan kitap/sayfa sayısını artırmak,

ÖÄŸrencilere güçlü okuma alışkanlığı kazandırmak,

Ayda 2 veya daha fazla kitap okumalarını sağlamak,

Okullardaki nitelikli kitap sayısını artırmak,

Okuma hızını ve okuduğunu anlama becerisini artırmak,

  

YÖNTEM

Okuma alışkanlığının temelinin atılmasında temel eÄŸitim öÄŸretmenlerine büyük görevler düÅŸmektedir. Ancak çocukların okuma alışkanlığında önemli etkileri olan toplumsal ve bireysel unsurlar söz konusudur. Bu konudaki toplumsal etkenler; okumayı özendiren ve destekleyen kültürel-toplumsal yapı; araÅŸtırmaya dayalı ve okumayı teÅŸvik eden eÄŸitim-öÄŸretim sistemi; okumayı öne çıkaran ve destekleyen medya sayılabilir.

Ailelerin yapacağı etkinlikler arasında; evde kitaplık oluÅŸturulması; anne ve babanın okuyarak model olması; okul öncesi dönemde çocuÄŸa kitap okunması; çocuÄŸun kitabevlerine, kitap fuarlarına götürülmesi; okuduÄŸu kitaplar hakkında çocuklarla konuÅŸmak; okuduÄŸu için çocuÄŸu övmek; kitap seçiminde çocuÄŸa yardımcı olmak; çocuÄŸa kitap hediye etmek sayılabilir.

 

ÖÄŸretmenlerin  yapacağı etkinlikler arasında;

 

  1. Okuyarak kendisinin model olması,

  2. Ä°yi bir sınıf kitaplığı ve okul kütüphanesi kurmak,

  3. Bazı dersleri kütüphanede yapmak,

  4. ÖÄŸrencileri kütüphaneye üye yapmak,

  5. OkuduÄŸu için öÄŸrencileri ödüllendirmek ve övmek,

  6. Okuma saatlerini etkili kullanmak,

  7. Okuyacağı kitap seçiminde öÄŸrenciye rehberlik etmek,

  8. Okuma konusunda velilerle iÅŸbirliÄŸi yapmak,

  9. ÖÄŸrencileri kitabevi ve kitap fuarlarına götürmek,

  10. Sınıfta veya okulda yazar söyleÅŸileri düzenlemek,

  11. ÖÄŸrenciler için eleÅŸtirel okumalar yapmak,

  12. ÖÄŸrenciler ve velilerle birlikte okumalar yapmak gibi etkinlikler sayılabilir.

 

FAALÄ°YETLER

Proje Açılışı

 

     Proje 11 Kasım 2018 saat 11.00’de tüm okul ve kurumlarda aynı anda baÅŸlatılacak. Açılışta tüm okul ve kurum müdürleri, öÄŸretmenler, yardımcı personel ve öÄŸrenciler daha önceden tespit ettikleri kitapları 15 dakika boyunca okuyacak.

 

Sınıf Kitaplıklarının, Okul Kütüphanelerinin ZenginleÅŸtirilmesi

     Okul kütüphanelerini, sınıf kitaplıklarını zenginleÅŸtirmek için çalışmalar yapılacak. Proje yürütme kurulu ve okul müdürlükleri çeÅŸitli kurum, vakıf, dernek ve kuruluÅŸlarla irtibata geçerek veya kendi imkânlarını kullanarak sınıf kitaplıklarındaki ve kütüphanelerdeki kitap sayısının artırılmasını saÄŸlayacaklardır. Kitap türlerinin seçiminde okul proje yürütme ve deÄŸerlendirme komisyonlarının tavsiye niteliÄŸinde belirlemiÅŸ olduÄŸu kitap listeleri deÄŸerlendirilecektir. Proje dönemi başında Ä°lçe Milli EÄŸitim MüdürlüÄŸü Bilgi Ä°ÅŸlem Åžubesi tarafından Kasım ayının ilk haftası okullardaki kitap, gazete ve dergi sayısı tespit edilecek.

 

Ä°nternet Sitesi Kurulması, Belgeler ve Görsel Materyallerin Hazırlanması

     Projenin tanıtımı Havsa Ä°lçe Milli EÄŸitim MüdürlüÄŸü’nün , http://havsa.meb.gov.tr adresinde projeyle ilgili çeÅŸitli duyuru ve haberler yayınlanacak. Proje süresince site güncel tutulacak. Her ay en çok kitap okuyan öÄŸrenci bilgileri sitede yayınlanacak. Okuma formları, okuma belgeleri, kitap listeleri sitede yer alacak.

 

Okullarda 10 Dakika Kitap Okunması

Kasım ayından itibaren eÄŸitim öÄŸretim dönemi boyunca okullarda kitap okumak için her gün 10 dakika zaman ayrılacak. Kitap okuma zamanı her gün bir sonraki derste olacak ÅŸekilde dönüÅŸümlü olarak belirlenecek. Ä°lçe Milli EÄŸitim MüdürlüÄŸünde ve okullar dışındaki eÄŸitim kurumlarında mesainin son 15 dakikası kitap okumaya ayrılacak.

 

ÖÄŸrenci Kitap Okuma Formlarının Doldurulması

     Okullarda öÄŸrenciler kitap okumaya teÅŸvik edilecek. Her öÄŸrencinin, güçlü okuma alışkanlığına sahip olabilmesi (ayda 2 veya daha fazla kitap okuması) için çalışılacak. ÖÄŸrencilerin nitelikli kitap okumaları için Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı öÄŸretmenleri  ile sınıf öÄŸretmenleri  tarafından yönlendirmeler yapılacak. Proje komisyonu tarafından belirlenen kitap listeleri Havsa Ä°lçe Milli EÄŸitim MüdürlüÄŸü sitesinde yayınlanacak. ÖÄŸretmenler bu listede yer alan kitaplardan da tavsiye edebilecek.

ÖÄŸrenci, okuduÄŸu kitapla ilgili Kitap Özet Bilgi Formunu (Form-1) doldurup öÄŸretmenine verecek. Sınıflarda her öÄŸrenci için ÖÄŸrenci Kitap Okuma Takip Formu (Form-2) tutulacak.  ÖÄŸrencilerin okuduÄŸu kitaplar bu forma iÅŸlenecek. Formlar ilkokullarda sınıf öÄŸretmeni, ortaokullarda derse giren Türkçe öÄŸretmeni, liselerde Türk Dili ve Edebiyatı öÄŸretmeni tarafından doldurulacak.  ÖÄŸrencinin okuduÄŸu kitaplar listeye iÅŸlenmeden önce ÖÄŸrenci Kitap Özet Bilgi Formu(Form-1) kontrol edilecek.

Türkçe ve edebiyat öÄŸretmenleri ile sınıf öÄŸretmenleri  ay sonunda Aylık Sınıf Kitap Okuma Listeleri (Form-3) dolduracaklar. Bu listeler ile öÄŸrencinin ayda okuduÄŸu kitap ve sayfa sayısı, sınıfta toplam okunan kitap ve sayfa sayısı, sınıfta öÄŸrenci başına düÅŸen okunan kitap ve sayfa sayısı takip edilebilecek. Aylara göre okunan kitap sayısının takibi saÄŸlanacak.

 

Ödül ve Belgelerin Verilmesi

     Her dönemin sonunda okul müdürlükleri tarafından her sınıfın en çok kitap okuyan öÄŸrencisine En Fazla Kitap Okuyan ÖÄŸrenci Belgesi( Belge-1) ve hediye verilecek

     ÖÄŸretim yılı sonunuda sonunda Ä°lçe Milli EÄŸitim MüdürlüÄŸü tarafından düzenlenen törenle sınıf düzeyinde ilçenin en fazla kitap okuyan öÄŸrencilerine (Belge-2) verilecek. Belgelerle birlikte kitap hediye edilecek. En fazla kitap okuyan öÄŸrencilerin tespitinde Form-3’ler kullanılacak.

     Her ay okullarda en fazla kitap okuyan öÄŸrencilerin bilgileri proje internet sitesinde yayınlanacak.

 

Okumanın Başarıya Etkisi Konulu Konferans

     Kütüphaneler haftasında (Mart ayının son haftası)  konunun uzamanı bir akademisyen veya yazar davet edilecek. Okumanın akademik baÅŸarıya etkisi konulu konferans düzenlenecek. Konferansa edebiyat öÄŸretmenleri, Türkçe öÄŸretmenleri ve sınıf öÄŸretmenleri katılacak.

 

Hızlı Okuma ve Etkili Anlama Semineri

Ortaokul Türkçe öÄŸretmenleri ile liselerdeki Türk dili ve edebiyatı öÄŸretmenlerine yönelik hizmet içi eÄŸitim kapsamında hızlı okuma ve etkili anlama semineri verilecek. ÖÄŸretmenlerin öÄŸrendikleri yöntemleri öÄŸrencilere aktarmaları saÄŸlanacak.

​

PROJE KURULU

​

​

​

​

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

​

PROJE YÜRÜTME VE DEÄžERLENDÄ°RME KOMÄ°SYONU

​

​

 

 

 

 

 

​

 

 

 

 

 

 

 

​

FAALÄ°YET PLANI

​

​

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bottom of page